Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Sunday, 24 November 2013

SPRM LINDUNGI PERASUAH,RAFIZI RAMLI TUTUP MATA

Jawatankuasa khas wakil SPRM dalam Pembangkang
Pada 28 Oktober lalu, 3 wakil parti pembangkang telah dilantik Yang di-Pertuan Agong Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Istana Negara.

1. Dr. Tan Seng Giaw (DAP) - Kepong
2. Datuk Fauzi Abd Rahman (PKR) - Indera Mahkota
3. Datuk Takiyuddin Hassan (PAS) - Kota Baru

Mereka dilantik mengikut Seksyen 14(2) Akta SPRM bagi tempoh 25 Mei 2013 hingga 24 Mei 2016. Pelantikan selaras dengan peruntukan Seksyen 14 (2) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Antara fungsi jawatankuasa itu ialah menasihati Perdana Menteri mengenai rasuah di Malaysia, memeriksa laporan tahunan SPRM serta mendapatkan penjelasan dan penerangan mengenai laporan tahunan SPRM dan ulasan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah. (Utusan)

Kini, Rafizi mempersoalkan SPRM apabila mempunyai kemampuan untuk menyelesaikan kes dan menyabitkan kesalahan ke atas rakyat biasa, tetapi tiada tindakan sama ke atas ahli politik yang disiasat oleh mereka. - MalaysiaInsider

Secara langsung ini juga menunjukkan Rafizi tidak yakin dengan rakan-rakan beliau dari Pakatan dan persoalan yang ingin dikatakan keapda mereka ialah... KAMU TIDORKAH ATAU MAKAN ELAUN BUTA?

Jika dibuka semula sejarah SPRM, antara ahli-ahli politik yang telah disiasat dan dituduh :

Mohd Yahya Bin Mat Sahri (ahli PKR dan Pegawai Tugas-tugas Khas Menteri Besar Selangor)

Wong Chuan How (ahli DAP dan Pembantu Khas ADUN)

Hasbie Satar (bekas Setiausaha Politik, Menteri Kewangan)

manakala....

Ahli politik yang telah dituduh dan disabitkan di mahkamah pula adalah:

Dato’ Suhaili Abdul Rahman (Ahli Parlimen Labuan)

Abdul Rahman Bakri (Ahli Parlimen Sabak Bernam)
Mohd Khir Toyo (Menteri Besar Selangor)
Yap Soo Sun (ADUN Teratai)

Sejarah juga telah membuktikan bahawa SPRM tidak pernah melindungi mana-mana ahli politik yang disabitkan dengan rasuah. Di antara Menteri Besar yang pernah disiasat dan didakwa ialah

Datuk Harun Hj Idris
Tan Sri Muhammad bin Muhammad Taib
Dr Mohd Khir Toyo

Sejarah juga telah menunjukkan bahawa ahli-ahli politik yang pernah disabitkan bersalah di mahkamah atas pertuduhan rasuah, antaranya:

Mustafa Salim Bin Salim (ADUN Lenggeng)
Datuk Azman Mahalan (EXCO Perak)
Tan Sri Kasitah Gadam (Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi
Dato’ Waad Bin Mansor (EXCO Negeri Sembilan)

Maka, mengapa Rafizi perlu bising dan persoal tugas-tugas SPRM. Jika Rafizi ada bukti maklumat rasuah, rakan-rakannya dalam Pakatan dah sedia ada... kenapa perlu guna Press Conference untuk persoal kredibiliti rakan-rakannya sendiri?

Lihatlah perangai Rafizi yang kononnya adalah permata kepada Pakatan Pembangkang tetapi sebenarnya menikam dan memperlekeh kredibiliti rakan-rakan seperjuangannya sendiri.

Perlu diingat, Jawatankuasa yang mewakili parti-parti pembangkang ini adalah lantikan Yang Di Pertuan Agong... apakah beliau juga mempersoal lantikan Tuanku?

Oleh itu, jika sesiapa ingin membantu SPRM membuat siasatan , sila terus kemuka bukti kepada wakil-wakil parti anda dan bukannya Rafizi!!!
1 Klik dapat RM0.25

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text


 
Blogger Templates